~

Artwork en animatie ontwerp Lichtkunstfestival VONK


Het verhaal

VONK is hét lichtkunstfestival van de regio Utrecht en deze tweede editie vind plaats in Fort de Batterijen te Nieuwegein van 12 tot 23 oktober 2023. Het festival zal bestaan uit een bijzondere en interactieve lichtkunstroute, interactieve kunstinstallaties, performance art, lichtprojecties en meer. Het thema van de editie van dit jaar is ‘Wij, de aarde’, waarbij de aarde gezien wordt als meer dan alleen je omgeving, maar een systeem waar wij als mensen ook onderdeel van uitmaken. De kunstroute binnen VONK wordt opgebouwd aan de hand van de vier natuurlijke elementen: aarde, vuur, water en lucht; of ook wel materie, daadkracht, gevoel en ratio. Het thema voor de immersieve theatervoorstelling bouwt hier op voort en gaat uit van de vier vernietigingen van de aarde voorspelt door de Hopi-cultuur waarbij de aarde vier keer geteisterd wordt door natuurrampen tot uiteindelijk een staat bereikt wordt waarin mens, dier en natuur in harmonie samen leven.


visuele
vertaling

Visuele taal

Vanuit de vier natuurlijk elementen werd het artwork ontwikkeld. In de lijn van interactieve installaties zijn we uitgegaan van geanimeerde versies hiervan, wat flexibel toegepast kon worden op diverse uitingen. Zo wordt een geanimeerde versie van het artwork getoond op de website, en wordt dit in de teaser animatie verder uitgewerkt. Het artwork is onder andere ontwikkeld door middel van creatieve coding om zo aan te sluiten bij de beeldtaal van interactieve installaties. Verder worden de vier vernietigingen uit de Hopi mythologie gebruikt om het natuurlijke thema verder uit te diepen. Gecombineerd met de expressieve typografie komt het samen in een mysterieus, mythisch en mystiek artwork.

Bekijk de website op vonkfestival.nl.

Vier geanimeerde natuurlijke elementen als basis

De eerste wereld werd vernietigd door vuur, de tweede door een ijstijd (water), de derde door een enorme zondvloed waarbij de Hopi deze overleefden door zich terug te trekken in de aarde en op de vierde vernietiging zijn we nog aan het wachten. Wellicht klimaatverandering of stikstof?

Teaser animatie

In de teaser animatie die als korte introductie functioneert komen de vier natuurlijke elementen en vier vernietigingen op subtiele en speelse wijze terug.


~
Ik vertel je graag meer over dit project en andere projecten.